Geçen haftalarda bilginize getirmiştim.

Ulusal Gençlik Politikası belgesi hazırlıkları için CTP liderliğinde bir ekip çalışması yürütülmekte.

Bu çalışmaları yağarken birçok belge okunmakta, birçok bilirkişi ile sohbet edilmekte – fikir alışverişi yapılmakta.

Bu belgenin içerisinde yer alan konulardan biri de hiç şüphesiz Gençler ve İş İmkanları.

Bu başlığı ele alırken elbette yerel koşullarımızı bilerek ama yeni birşeyler de söyleyerek ve hayal ederek yol almalıyız.

Araştırmalarımızı yaparken bu konu başlığı üzerinde çalışan arkadaşımız Arif Osum’dan yeni projeler öğrendik. Geliştirilebilmesi adına buradan da paylaşmayı uygun buldum.

Sosyal devlet olabilme yolunda ve 21. Yüzyılın getirisi olarak yeni uygulamalardan biri olan17 - 26 yaş arası gençlere (ki bu değiştirilebilir),devlet ve/veya devletin sağlayacağı işbirlikleri neticesinde  her gençe en az 1 iş teklifi ve/veya 1 öğrenim/kurs şansı/fırsatı vermeyi ve onlara devlet eli uzatılmasını hedefleyen bir yöntem üzerinde çalışamalar yapmaktayız.

Projenin adı: Genç Garanti Sistemi.

Bu sistem  yakın geçmişte AB parlementosundan da geçen ve üye ülkelerde yürülüğe girmesi için direktifi verilen yeni bir yöntem.

İskandinav ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta ve ayrıca Almanya ve Avusturya da benzeri yöntemler ile gençlere hizmet sunulmakta.

Genç garanti sistemi,gerek işsiz gençleri yeteneklerine göre işgücüne katmayı ve böylelikle gençleri işsizliğin sebeb olacağı ekonomik ve sosyal bunalımın çengelinden kurtarmayı hedefler.

Bu sistemin temel amacı,  işgücüne dahil olmamış veya ayrılmış; ne okuyan ne de işgücüne dahil genclere meslek edinme kursu gibi  kendilerini geliştirebilme ve daha rahat işgücüne geçişlerini saglamayı amaçlar ve bundan önce imkanu olmamış ve yönetilmemiş gençleri bir “altın bilezik” sahibi yapmak yolunda sadece ilk adımı atmalarında yardımcı olmaktır.

Bunun için Devlet Kurumları – Güvenlik Kuvvetleri yanında; Avrupa Birliği organları, Ticaret Odası, Sanayi Odası,Zanaatkar Örgütleri ve Çıraklaık okulları, Meslek Örgütleri ve çok geniş bir sivil toplum ağından yararlanılacaktır.

Bu konuda kanaatimce çalışma alanlarımızdan biri askere 16-17 yaşında; okullarını yarıda bırakarak gitmek durumunda olan veya üniversite altında bir öğrenim kurumundan mezun olup bir yetenek veya mesleki yönelim sahibi olmayı ihmal eden veya imkan bulmayan kimseler için ilk çalışma yapılabilir.

Askerlik, bundan önce birçok kez de konuştuğumuz gibi gençlerin hayatından ciddi bir zaman almakta. Bu zamanı alırken faydalı bir şekilde hayatlarına etki etmesinş, içinde bulundukları koşulların iyileştirilmesini de çalışmanın kimseye bir zararı olmaz diye düşünmekteyim.

Önerim ve çalışmamız Güvenlik Kuvvetleri’nde er olarak görev yapan, bir meslek okulundan mezun olmamış gençlerimize Devletin gerekli işbirliklerini ve eğitim imkanlarınının alt yapısını oluşturarak meslek kursları vermesi...

Burada görev yapan gençlerimize çıraklık eğitiminden başlayarak ustalık yolunu açmak, bunun için gerekli işbirliklerini ve imkanları sağlamak devletin görevi olmalıdır.

Bu öneri üzerinde çalışmakta ve geliştirmeye gayret göstermekteyiz.

KKTC Mahkemelerinin 2016 Raporu’nda da genç suçluların ciddi bir şekilde eğilmemiz gerekn bir konu olduğunu gözler önüne sermekte.

Sadece 2016 yılında 16 yaşında küçük çocuklara 95 adet yeni dava dosyalanmış, geçmiş yıllardan gelen davalarla birlikte 116 dava sadece genç suçlular aleyhine KKTC Mahkemelerinde neticelendirilmiştir.