BM’nin girişimleri ile “Kıbrıs Sorunu” 5+1 gayri-resmi görüşmeleri belki Nisan 2021 ortalarında gerçekleşecek. İki tarafın ortak vizyonu yok, bu kesin. KKTC, Türkiye’nin tam desteği ile eşit uluslararası statüye sahip iki egemen devlete dayalı bir işbirliği ilişkisi kurulmasını önermiştir. BM, AB, Rumlar, Yunanistan ve İngiltere ise son 50 yılda müzakere masalarında kaybolan ve tam anlamıyla Rum Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıs adasının tümüne egemen olmak için ısrarla istediği “federasyon çözümünden” yana bir tavır ortaya koymuşlardır. Rumlar, Yunanistan ve AB’nin federasyon çözümünden ödün vermeyecekleri de kesin. BM ve İngiltere her ne kadar “federasyon çözümünü” destekleseler de çözüm konusunda biraz esneklik kullanabilecek taraflar olarak gözükebilirler. Ancak ne BM ne de İngiltere’nin, Kıbrıs adasında ortak vizyonu olmayan iki tarafı kabul edilebilir bir çözüme yaklaştırması pek olası gözükmemektedir.
KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar, KKTC halkından aldığı destek ile ve en önemlisi iki devlet çözümünü ileriye götürmek için seçilmiş bir Cumhurbaşkanıdır. Sn. Tatar, izlediği politika ile iki devetli çözümü dünyaya duyurmuş ve Türkiye’nin büyük desteği ile herhangi bir müzakerede bu çözüm önerisinden başka bir yol izlenemeyeceğini açıkca, çok net ve samimiyetle açıklamıştır. Sn. Tatar’ın iki devletli çözüm önerisinin BM, AB ve diğer ülkelerin gündeminde olduğu (istemeselerde) ve bu çözüm önerisinin Rumlar, Yunanistan ve AB tarafından reddedilmesine rağmen, güçlü bir çözüm politikası olarak herhangi bir görüşmede yer tutacağına kesin gözü ile bakmak gerekir. BM, KKTC’nin uluslararası hukuk çerçevesi içerisinde, egemenlik haklarını kullanarak tanınma isteme hakkına sahip olduığunu gayet iyi bilmektedir. KKTC’nin bu tanınma istemine, BM, AB dahil, hiç bir kuruluş veya devlet engel koyamaz.
KKTC yıllardır Kıbrıs Türk Halkına uygulanan insanlık dışı izolasyonlar kartını da en etkin bir biçimde kullanacaktır. Bu izolasyonların kadırılmasına yönelik KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Tatar’ın KKTC adına başlatmış olduğu girişimler 5 + 1 gayri-resmi görüşmelerinden sonra da daha da güçlenecek. Uluslararası toplumun eninde sonunda izolasyonların kaldırılmasını kabul etmek zorunda kalacağı ve hatta bu izolasyonların kaldırılmasına yönelik adım atması gerektiği sonucuna varması da olasıdır.KKTC’ye uygulanan izolasyonların kaldırılması konusu gayri-resmi görüşmelerden sonra gündemde kalması ve KKTC lehine sonuçlanması da beklenebilir. 5 + 1 gayri-resmi görüşmelerinden sonra KKTC’ye uygulanan izolasyonların kaldırılmasının ön plana alınması olasıdır. Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı Sn. Raab’ın “Kıbrıslı Türklerin önünün gerek ticaret, gerekse uçuş, aşı ve diğer konularda açılması...” önerisi, izolasyonların kaldırılması açısından önemli bir açıklamadır.