Her bireyin sosyal, fizyolojik, kültürel, duygusal vb. olarak birbirinden farklı olmasına ve tüm karmaşıklığına rağmen yine de diğer bireylerle uyum içinde olması beklenir. Çocuk da içinde var...

Her bireyin sosyal, fizyolojik, kültürel, duygusal vb. olarak birbirinden farklı olmasına ve tüm karmaşıklığına rağmen yine de diğer bireylerle uyum içinde olması beklenir. Çocuk da içinde var olduğu çevresine uyum sağlamak için karşılaştığı olaylara davranışları ile karşılık vermektedir. Davranış çocuğun dış dünyası ile iletişiminin ifadesidir. Çocukların esnek, hızlı gelişen ve değişebilen, geniş uyum potansiyelleri  olmasına rağmen esneklikleri sınırsız değildir. Onların sağlıklı gelişimi için ailenin, okulun ve çevrenin olumlu ve destekleyici tutumu önemlidir. Özellikle olumsuz aile tutumları sağlıklı ruhsal gelişimi engelleyebilmektedir. Aileden kaynaklanan nedenlerin dışında çocuğun davranışlarını ve uyum sürecini zorlayan diğer etkenler ise bedensel etkenler(ör; herhangi bir engellilik durumu, kronik hastalıklar, kazalar, salgı bezlerinin düzensiz çalışması vb.) ile fizyolojik, sosyal ve psikolojik gereksinimlerdir.

Atalay Yörükoğluna göre  çocukluktaki ruhsal sorunlar zeka gerilikleri ve öğrenme bozuklukları dışında 4e ayrılmaktadır. Bunlar;

1-    Davranış bozuklukları

Sürekli hırçınlık, geçimsizlik, sinirlilik, kavgacılık, okuldan kaçma, yalan söyleme, sürekli baş kaldırma, kuralları çiğneme vb. kendini gösteren bu davranımlar çocuğun ruhsal ve bedensel iç çatışmalarının davranışa yansıtılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu çocuklar sürekli olarak çevreleri ile gergin ve sürtüşmelidirler.

2-    Duygusal bozukluklar

Korkular, kuruntular, saplantılı düşünceler, uyku bozuklukları, tikler, kekemelik gibi çocuğun çevresi ile ilişkisini bozmaktan çok kendisini tedirgin eden sorunlardır. Gergin, güvensiz, çekingen olan bu çocuklar kendi iç sorunlarını dışa yansıtmak yerine kendilerine yöneltmektedirler. Kaygı düzeyleri yüksektir.

3-    Alışkanlık bozuklukları

Parmak emme, tırnak yeme, enürezis(altını ıslatma), enkoprezis(dışkı çıkarma) gibi bozukluklardır. Birçoğu fizyolojik düzeyde sayılabilen bu türdeki uyum güçlükleri olumsuz bir alışkanlık halinde çocukta yerleşmiştir. 

4-    Ağır ruhsal bozukluklar

Otizm, bebeklik depresyonu gibi çocuğun uyumunu her alanda ve sürekli olarak bozan rahatsızlıklardır.

Çocuklarımızın yaşlarına uygun gelişim dönemleri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak her ebeveynin ve öğretici ortamın önemli bir görevidir. Çünkü ancak bilinçli olunduğu zaman onların davranışlarını değerlendirip söz konusu davranışın normal mi yoksa sapan bir davranış mı olduğunun farkındalığını kazanabilir ve  onlara yön verebiliriz.

Çocuklarımızı daha iyi tanımak, anlamak ve yardımcı olmak dileğiyle sevgiyle kalın…